Σκούπισμα μία αξία διαχρονική!

Όλοι μας λίγο ή πολύ έχουμε περάσει από όλα τα στάδια της καθαριότητας που έχουν να κάνουν με το σκούπισμα. Για πολλούς από εμάς που είχαμε την τύχη να γεννηθούμε ή να ζήσουμε επαρχία η πρώτη επαφή έγινε με τη σκούπα της γιαγιάς / μαμάς… έλα τώρα που δε θυμάσαι… εκείνη ντε την ψάθινη μικρή σκουπίτσα, που έπρεπε να έχεις μέση ατσάλι αν ήσουν ενήλικος για να την χειριστείς. Για εμάς που είμασταν όμως μικροί ήταν ότι έπρεπε για παιγνίδι. Ώρες ατελείωτες παίζαμε μαζί της –όταν βαριόμασταν τα κανονικά παιγνίδια– κάνοντας ότι καθαρίζουμε την αυλή. Ώρες ατελείωτες φυσικά έψαχνε μετά και η γιαγιά / μαμά τη σκούπα γιατί φυσικά την παρατούσαμε μεν όπου βρούμε αλλά πάντα στο πιο απίθανο σημείο… Ωραίες εποχές… μας έχει μείνει αυτό το παιγνίδι γιατί από καθαριότητα… τίποτα!

Το δεύτερο στάδιο είχε να κάνει με την καθαριότητα του σπιτιού! Σκούπα χειρός και φαράσι, τα πρώτα χρόνια, ηλεκτρική σκούπα από τη δεκαετία του ‘80 και έπειτα. Κάποιοι από εμάς που γεννηθήκαμε στη μεγαλούπολη ξεκινήσαμε κατευθείαν από το αυτό το στάδιο. Καταφέρναμε πάντα να βρισκόμαστε στο λάθος σημείο τη λάθος στιγμή… σαν υπήρχε μια κάποιου είδους έλξη μεταξύ εμάς και του σκουπόξυλου! Αξέχαστες οι φωνές της μαμάς «… κάτσε σε ένα σημείο γιατί θέλω να σκουπίσω…», φυσικά και αυτά τα λόγια μας ασκούσαν μια κάποιου είδους έλξη, σαν να μας έλεγε… πήγαινε παντού ιδίως εκεί που σκουπίζω! Ηρωίδες οι μανάδες μας αλλά αυτό είναι θέμα ενός άλλου, ολόκληρου, τεράστιου άρθρου. Εξάλλου στην παιδική μας ηλικία και την εφηβεία ακόμα όλα ήταν ένα παιγνίδι ακόμα και η καθαριότητα μέχρι που…

… περνάμε απότομα στο τρίτο στάδιο. Αυτό της φοιτητικής ζωής! Και κάπου εκεί όλα τα ψέματα τελειώνουν. Εκεί συνειδητοποιείς ότι το να είναι πάντα καθαρά όλα δεν είναι κάτι που γίνεται αυτόματα και ότι εκείνη η ανώτατη τεχνολογική μηχανή –η μάνα– που τα έκανε όλα να λάμπουν δε είναι πια εκεί! Πρέπει να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου. Ευτυχώς για σένα αυτό το πράγμα που σου έσπαγε τα νεύρα κάθε Σάββατο πρωί που προσπαθούσες να κοιμηθείς λίίίίγο παραπάνω, η ηλεκτρική σκούπα, είναι φίλη σου.

Ίσως το σπουδαιότερο τεχνολογικό επίτευγμα στον τομέα τη καθαριότητας και απαραίτητο εργαλείο για κάθε σωστό εργένη και εργένισσα. Η ηλεκτρική Σκούπα! Ίσως ποτέ να μην το έχεις σκεφτεί έτσι γιατί δεν είναι αυτή που δίνει το τελικό φινίρισμα. Από μόνη της δε θα σου δώσει την αίσθηση της απόλυτης καθαριότητας ενός χώρου! Αλλά είναι η αρχή κάθε εργασίας καθαριότητας. Δε νοείται φασίνα χωρίς το σκούπισμα. Είναι η βάση. Ομολογώ ότι από όλες τις δουλειές του σπιτιού το σκούπισμα μου αρέσει περισσότερο. Τη θεωρώ ανώτερη από όλες τις υπόλοιπες!

Και εκεί που το έχεις αποδεχτεί ότι η ηλεκτρική σκούπα κι εσύ μια με δύο φορές την εβδομάδα θα πίνετε το καφεδάκι σας μαζί, έρχεται η επανάσταση! Μια καινοτόμα σκούπα Stick που αλλάζει όλα όσα ήξερες από παιδί! Τέλος το σκύψιμο, τέλος η αλλαγή σακούλας, τέλος εκείνος ο εύκαμπτος σωλήνας που κάνει δύσκολο το σκούπισμα και όταν πας να αποθηκεύσεις τη σκούπα πάντα από κάπου εξέχει. Η μέση σου πανηγυρίζει και δάκρυα χαράς κυλούν από το πρόσωπό σου! Οι stick σκούπες είναι ασύρματες! Δηλαδή τέλος τα καλώδια που μπλέκουν συνέχεια εκεί που σκουπίζεις, μεταφέρονται πολύ εύκολα γιατί είναι πιο ελαφριές. Δεν υπάρχουν σακούλες προς αντικατάσταση, με ένα απλό άνοιγμα και άδειασμα του κάδου είσαι έτοιμος να συνεχίσεις! Η Nilfisk Handy 2 in 1, όμως είναι κάτι παραπάνω από όλα αυτά! Εκτός από σκούπα όρθιου τύπου χρησιμοποιείται και ως σκουπάκι χειρός. Έχει πολλά εξαρτήματα όπως βουρτσάκια και ρύγχος για τα πιο δύσκολα σημεία και γωνίες, ενώ έχει και πτυσσόμενη λαβή για εύκολη αποθήκευση, ώστε να την παρκάρεις χωρίς να φαίνεται ακόμα και πίσω από μία πόρτα!

Ε λοιπόν ναι αυτή είναι επανάσταση όχι τα τελευταία κινητά και οι υπολογιστές. Έχουμε χάσει την αίσθηση του τι είναι σημαντικό! Οι σκούπες stick είναι το μέλλον! Κάποτε θα διηγούμαστε στα εγγόνια μας ότι μας πονούσε η μέση για να σκουπίσουμε το σπίτι και θα δακρύζουμε από τα γέλια… Πού να τους πούμε και για τη σκούπα της γιαγιάς!