Graffiti – Τέχνη ή Βρωμιά;

Αν και κατά καιρούς έχουν χρησιμοποιηθεί ως μέσο έκφρασης περιθωριοποιημένων ατόμων, ο αντίλογος τα εμφανίζει ως τέχνη όταν αυτά γίνονται σε συνεργασία και με τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών φορέων. Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά όταν κάποια από αυτά είναι πραγματικά έργα τέχνης που θα ζήλευαν και οι μεγαλύτεροι ζωγράφοι!!

Στην πόλη μας έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα τέχνης graffiti στη συμβολή των οδών Κωνσταντίνου Παλαιολόγου και Σάμου, στο Μεταξουργείο, Το εντυπωσιακό graffiti σχεδιάστηκε από τον street artist WD, στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Το μικρό Παρίσι των Αθηνών», που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αθηναίων και η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη της γαλλικής πρεσβείας στην Ελλάδα.

Τι είναι όμως το Graffiti;

Οι ελληνικοί όροι που περιγράφουν εν μέρει το γκράφιτι είναι τοιχογράφημα, ακιδογράφημα. Στην αργκό των γκραφιτάδων η πράξη του να κάνεις γκράφιτι λέγεται συνήθως “βάψιμο”. Στην ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται συνήθως τονιζόμενο στην προπαραλήγουσα (γκράφιτι) ή σπανιότερα στην παραλήγουσα (γκραφίτι). Η ξένη λέξη graffiti είναι στον πληθυντικό, ενώ στον ενικό γίνεται graffito. Στην ελληνική γλώσσα είναι συνηθέστερη η χρήση του γκράφιτι και στον ενικό και στον πληθυντικό (άκλιτο – ως ξένη λέξη). (1)

Σε αντίθεση με τα παραπάνω, έρχεται το ανεξέλεγκτο graffiti με τη μορφή υπογραφών τα λεγόμενα tags, το οποίο είναι παγκόσμιο φαινόμενο και αποτελεί αξιόποινη πράξη καθώς αποτελεί καταστροφή δημόσιας ή/και ιδιωτικής περιουσίας (βανδαλισμός), ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μέσο αισθητικής υποβάθμισης περιοχών.

Παράδειγμα των tags αποτελεί η καταστροφή του έργου που είδαμε προηγουμένως όπως φαίνεται και στην πιο κάτω φωτογραφία.

Υπάρχει λύση;

Φυσικά και υπάρχει. Και ξεκινάει από το σπίτι μας! Η πιο απλή μέθοδος –αν διαθέτουμε την οικονομική δυνατότητα– είναι να προχωρήσουμε σε επαναβαφή, ενώ ανάλογα την επιφάνεια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε από διαλυτικά χρωμάτων μέχρι και απλό σαπουνόνερο και βούρτσα για την αφαίρεση του graffiti.

Κοινό χαρακτηριστικό των οικιακών μεθόδων είναι ότι χρειάζεται πολύς χρόνος και μεγάλη προσπάθεια για την αφαίρεσή τους, ενώ αν η επιφάνεια είναι πορώδης (τσιμέντο, τούβλο κ.α.) τότε η αφαίρεση είναι ακόμη πιο δύσκολη. Επιπρόσθετα χρειάζεται μεγάλη προσοχή και μέτρα ασφάλειας (γάντια, γυαλιά κ.α.) γιατί πολλά από τα χημικά προϊόντα είναι τοξικά!

Από την άλλη υπάρχει πάντα η λύση του επαγγελματικού καθαρισμού. Τα εξειδικευμένα συνεργεία μπορούν να προσφέρουν λύσεις γρήγορες και οικονομικές καθώς έχουν γνώση μιας ευρείας γκάμας καθαριστικών και της κατάλληλης χρήσης σε κάθε επιφάνεια, ενώ διαθέτουν ειδικό εξοπλισμό από ισχυρά πιεστικά μηχανήματα υδροβολής και αμμοβολής, ενώ κατόπιν επιθυμίας μπορεί να γίνει εφαρμογή ειδικών υλικών που κάνουν την αφαίρεση του graffiti, πιο εύκολη την επόμενη φορά.

Εμείς στην One Services θεωρούμε το graffiti τέχνη και μας αρέσουν τα έργα τα οποία δίνουν χρώμα στην άχαρη τσιμεντούπολη. Για όλες τις άλλες περιπτώσεις όμως διαθέτουμε την τεχνογνωσία και το σύγχρονο εξοπλισμό για την αφαίρεση graffiti, την αποκατάσταση της επιφανείας και την προστασία της για πιο εύκολη μελλοντική εκ νέου αφαίρεση αν απαιτηθεί! Καλέστε μας τώρα για μια αξιολόγηση του προβλήματός σας. Θα σας προτείνουμε λύσεις γρήγορες και συμφέρουσες!

Extra Tips

  • Πάντα κρατάμε απόθεμα από το χρώμα της εξωτερικής επιφάνειας, ώστε να μπορούμε να την αποκαταστήσουμε άμεσα μετά τον βανδαλισμό
  • Προτιμούμε χρώματα σκουρόχρωμα για τις εξωτερικές επιφάνειες, καθώς δεν αποτελούν καλό υπόβαθρο για τη δημιουργία graffiti.
  • Διατηρούμε το χώρο μας κατά το δυνατό καθαρό και φωτιζόμενο (π.χ. με αισθητήρες κίνησης) ώστε να αποθαρρύνουμε τέτοιες συμπεριφορές.

Πηγή

(1) https://el.wikipedia.org